Kanaaltochten Brabant vzw (KTB) is een samenwerkingsverband van overheden, organisaties en verenigingen (privaat-publieke samenwerking) die op permanente wijze overleg plegen en samenwerken om de 'Brabantse kanalen' (het Zeekanaal Brussel-Schelde, het kanaal Charleroi-Brussel en het kanaal Leuven-Dijle) toeristisch-recreatief te ontwikkelen en te benutten. Dat gebeurt o.m. door een uitgebreid aanbod van arrangementen van varen, fietsen, wandelingen en bezoeken voor het brede publiek, maar ook door grote manifestaties en jaarlijkse happenings, door te ijveren voor passende aanlegplaatsen, nutsvoorzieningen en regelgeving, maar ook door opleiding van gidsen en reisleiders e.a.

De overheden en organisaties binnen Kanaaltochten Brabant zijn de provincie Vlaams-Brabant en Toerisme Vlaams-Brabant, de kanaalgemeenten Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Drogenbos, Vilvoorde, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Zemst en Kampenhout, de VVV's Toerisme Brabantse Kouters en Toerisme Pajottenland en Zennevallei, en de Regionale landschappen Groene Corridor en Pajottenland en Zennevallei.
Zijn eveneens lid: De Vlaamse Waterweg, de Milieuboot, Kanaalgidsen, de partnervereniging Brussels by Water en ook de vzw Scaldisnet die o.m. de grensoverschrijdende aspecten van de werking van KTB ondersteunt.

Voor de uitvoering van de boottochten zelf en voor de reserveringen maakt KTB vooral gebruik van de diensten van het gespecialiseerd boekingskantoor Rivertours.
Ongeveer 50.000 personen nemen jaarlijks deel aan het gemeenschappelijk programma-aanbod van Kanaaltochten Brabant en Brussels by Water.

over-ons_img1